Regnum Marianum Plébánia Könyvtára

szerző: Baranya Péter | utolsó frissítés: 2012. május 31., csütörtök - 14:23 
Regnum Marianum Plébánia Könyvtára

Elérhetőség

Cím: 1141 Budapest, Zoborhegy tér 18.
Posta cím: 1141 Budapest, Zoborhegy tér 18.
Tel.: 252 4271
E-mail: regnumkonyvtar@gmail.com
Katalógus:  http://bodza.vhf.hu:9802/unitas/regnum
www.sziren.com/szir_ker_osztott.htm?kivalasztott=3
Könyvtárvezető: Kollár Mária

Nyitva tartás

Csütörtök: 18-19

Vasárnap: 10-11

Havonta 1 vasárnap zárva

Általános bemutatás

Könyvtárunk a Regnum Marianum Plébánia és Közösségi Ház épületében található Budapest-Zugló kertvárosi részében.A gyűjtemény kb. 20 ezer kötetet tartalmaz, ebből jelenleg kb. 10 ezer hozzáférhető.Könyvtárunk általános gyűjtőkörű könyvtár, azaz olyan egyházi könyvtár, amely gyűjteményének összetétele alapvetően egy közművelődési könyvtáréhoz hasonló, emellett kiemelt gyűjtőkörünk a katolikus vallás szakirodalma illetve Zugló helyismereti irodalma.Elsősorban könyv típusú dokumentumok állnak az olvasók rendelkezésére, de a katolikus vallás és a helyismeret körében egyéb dokumentumtípusokat pl. időszaki kiadványt, kisnyomtatványt is gyűjtünk.A könyvtár nyilvános könyvtárként működik, minden szolgáltatásunk térítésmentes.Az állomány túlnyomó része szabadpolcon hozzáférhető, az 1945 előtti anyag és a helyismereti gyűjtemény kivételével kölcsönözhető.

Történet

A Budapest XIV. kerületében található Zoborhegy téri Regnum Marianum Plébániát 1996-ban szentelte fel Paskai László bíboros- prímás érsek, az 1951-ben felrobbantott városligeti Regnum Marianum templom jogutódjaként.

Az új Regnum egy többfunkciós épületegyüttes, a templomhoz egy 1000 négyzetméteres Közösségi Ház csatlakozik. Itt kapott helyet a kétszintes könyvtár, amelynek földszinti alapterülete 52 m2, melyhez hozzáadódik a galéria 42 m2-nyi területe. A helyiség belső burkolata, a lépcső és a korlátok Magyarország 15 különböző fájából készültek.

A könyvtár szakszerű rendezése 2006-ban kezdődött el. 2007 májusában a Regnum Marianum Plébánia pályázatot nyújtott be az Oktatási és Kulturális Minisztérium által kiírt Közkincs program keretében könyvtári infrastrukturális fejlesztés témában. Pályázatunk kedvező elbírálásban részesült, a támogatásból került sor azokra az infrastrukturális fejlesztésekre, amelyek alapján a könyvtári szolgáltatások megindulhattak.

A megfelelő berendezések, könyvállványok birtokában megtörtént a gyűjteményrészek és a szakcsoportok kialakítása, valamint a kb. 10 ezer dokumentum polcokon való elhelyezése. A földszinti részen kapott helyet a szépirodalom, a vallás/teológia szakcsoport, a helyismereti- illetve a gyermekrészleg, valamint a kézikönyvtár. A galérián található a szakrészleg.

A könyvtár megnyitására 2008. szeptemberében a Kulturális Örökség Napjai keretében került sor.

Gyűjteményünk főként ajándékok és hagyatékok révén gyarapodik. Az állomány katalogizálása folyamatosan zajlik.

Szolgáltatások

 • Kölcsönzés

  A könyvek túlnyomó része az 1945 előtti anyag és a helyismereti gyűjtemény kivételével kölcsönözhető. Ugyancsak lehetőség van időszaki kiadványok, és egyedi elbírálás alapján kézikönyvek (pl. kétnyelvű szótárak) és a több példányos 1945 előtti dokumentumok kölcsönzésére is. A könyvtár e-mail címére küldött levélben a dokumentumok előjegyzését illetve előkészítését kérni lehet. A beiratkozott olvasók előzetes egyeztetés alapján a kért dokumentumokat a könyvtár nyitva tartási idején kívül is elvihetik: a Plébániai iroda nyitva tartási ideje alatt (9 – 16 óráig).


 • Kutatás, helyben olvasás

  A könyvtár nyitvatartási idejében megfelelő körülmények állnak rendelkezésre a dokumentumok helyben használatára. A rövid nyitva tartási időre tekintettel a nem kölcsönözhető dokumentumok használatára a plébániai iroda nyitva tartási idejében, egyedi megbeszélés alapján a Közösségi Ház épületében van lehetőség.


 • Könyvtárközi kölcsönzés

  Más könyvtárak számára állományunkat könyvtárközi kölcsönzésben is szolgáltatjuk, a dokumentumok helyben való használatának kikötésével.


 • Rendezvények, kiállítások

  A Plébánia és Közösségi Ház liturgikus és helytörténeti kiállításaihoz hasonlóan a könyvtár a nyitvatartási időn kívül előzetes egyeztetés alapján látogatható.